Öljyt,voit (rasvat),vahat

MITÄ TARKOITTAA LUONNONKOSMETIIKKA

Luonnonkosmetiikan valmistuksessa suositaan luonnonmukaisia raaka-aineita ja kasviperäisissä raaka-aineissa suositaan sertifioitua luomulaatua. Uhanalaisia kasveja ei käytetä sekä geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttö on kielletty. Mineraalipitoisten raaka-aineiden hankkiminen ei saa tuhota maisemaa tai saastuttaa ympäristöä.
Lue lisää luonnonkosmetiikasta
täältä

 

ÖLJYT, VOIT JA VAHAT

Rasvat ja öljyt, jotka saadaan pähkinöistä, siemenistä ja hedelmälihasta (kutsutaan usein nimellä kasviöljyt, perusöljyt tai kantaöljyt) muodostavat perustan monille luonnollisille ihonhoitotuotteille.

Kasviöljyt ja -voit ovat yksi luonnonkosmetiikan tärkeimmistä raaka-aineista.
Niiden kosmeettiset käyttötarkoitukset perustuvat tuhansien vuosien kokemuksiin ja ne ovat biologisesti aktiivisten aineiden arvokas lähde.
Useita öljyjä ja rasvoja voi käyttää myös sellaisenaan ihonhoidossa. Helpoin ihonhoitotuote mitä öljyistä voi valmistaa on kasvo- ja vartaloöljyt. Niihin voi sekoittaa useampaa kasviöljyä sekä halutessaan myös eteerisiä öljyjä. Se ei aina kuitenkaan ole välttämätöntä, koska kylmäpuristetut luomuöljyt säilyttävät myös ominaistuoksunsa. Toinen voi pitää esim. aprikoosinkiviöljyn marsipaanimaisesta tuoksusta ja toinen taas macadamiapähkinän ihanan pähkinäisestä tuoksusta. Kasvo-ja vartaloöljyjen valmistaminen on myös nopeaa, raaka-aineita ei tarvitse lämmittää ollenkaan, sekoita vain huoneenlämpöiset öljyt keskenään, pullota ja sitten tuote onkin jo käyttövalmis!

 

ALLERGIAT

Jos olet allerginen esim. siitepölyille, on sinun hyvä välttää asterikasveista valmistettuja öljyjä. Pähkinäallergisen tulee välttää mm. tamanu, macadamia, manteli ja saksanpähkinäöljyn käyttöä. Mikäli olet epävarma öljyn sopivuudesta, voit tehdä käyttötestin jolloin saat varmuutta tuotteen sopivuudesta.

 

KYLMÄPURISTETUT VS. PUHDISTETUT ÖLJYT

Kylmäpuristus on 100% luonnollinen prosessi, jossa vältetään lämmön ja kemiallisten lisäaineiden käyttöä. 
Ruuvipuristimen avulla syntyy paine öljyn jauhamiseksi ja murskaamiseksi siemenestä / pähkinästä / hedelmälihasta.
Ainoa lämpö syntyy ruuvipuristimen aiheuttamasta kitkasta, mutta tätä lämpötilaa säädellään siten, että se ei vahingoita valmista öljyä.
Kylmäpuristetut kasviöljyt ovat usein parempia kuin puhdistetut öljyt, koska ne säilyttävät paremmin välttämättömiä ravintoaineita, joita tarvitaan ihon terveydelle ja elinvoimalle. On hyvä myös huomioida, että kylmäpuristetuissa öljyissä on väri ja tuoksu. Värin ja tuoksun voimakkuus riippuu öljystä esim. avocado- ja kurpitsansiemenöljy ovat melko voimakkaan vihreän värisiä, tamanuöljy on tumman ruskeaa ja tuoksu on melko voimakas. Näitä öljyjä on hyvä käyttää pieniä määriä tuotteiden valmistuksessa.

 

KASVIÖLJYJEN RASVAHAPPOKOOSTUMUS

Öljyt sisältävät tyydyttyneitä-, kertatyydyttymättömiä- ja monityytyydyttymättömiä rasvahappoja.
Tyydyttyneitä rasvahappoja löytyy eniten eläinkunnan tuotteista, kasvikunnan tuotteista niitä esiintyy vähemmän.

 

TYYDYTTYNEET RASVAHAPOT

  • arakidiinihappo
  • beheenihappo
  • kapriinihappo
  • kapryylihappo
  • kearpronihappo
  • lauriinihappo
  • lignoserinihappo
  • myristiinihappo
  • palmitiinihapo
  • steariinihappo
  • voihappo

KERTATYYDYTTYMÄTTÖMÄT ELI MONOTYYDYTTYMÄTTÖMÄT RASVAHAPOT

Tunnetuin kertatyydyttymätön rasvahappo on öljyhappo eli oleiinihappo, joka kuuluu Omega-9 rasvahapporyhmään. 
Kosmetiikassa oleiinihappopitoisia öljyjä käytetään yleensä niiden hyvän säilyvyyden vuoksi.
Akneen taipuvaisen ihon on hyvä välttää öljyjä joissa on korkea oleiinihappopitoisuus.
 

MONITYYDYTTYMÄTTÖMÄT RASVAHAPOT (POLYTYYDYTTYMÄTTÖMÄT)

Monityydyttymättömiin rasvahappoihiin kuuluvat omega-6 sekä omega-3 -rasvahapot, joita esiintyy pääasiassa kasvirasvoissa.
Alfalinoleenihappo (ALA) ja linolihappo (LA) eli pellavaöljy kuuluvat välttämättömiin rasvahappoihin, joita elimistö ei itse pysty valmistamaan. 

  • Linolihappo:

Ihonhoidossa se on tärkein rasvahappo ja on suositeltavaa valita mahdollisimman linolihappopitoinen ihonhoitoöljy.
Linolihappo tukee ihon suojatoimintoa ja estää ihon kuivumista. ​Sillä on tulehdusta ehkäisevä ja uudistava vaikutus.
Linolihappopitoiset öljyt ovat hyödyllisiä ihottumaan, psoriasikseen, akneen, kuivalle ja herkälle iholle,
ikääntyvälle iholle sekä UV-säteilyn aiheuttamiin ihovaurioihin.

  • Alfalinoleenihappo (ALA):

On herkästi hapettuva. Liian suurina pitoisuuksina voi kuivattaa ihoa. Tästä syystä öljyt, jotka sisältävät alfalinoleenihappoa on hyvä yhdistää öljyihin,
joissa ei ole alfalinoleenihappoa tai sen pitoisuus on pieni.

  • Gammalinoleenihappo:

Ei kuulu välttämättömiin rasvahappoihin. Gammalinoleenihappo on tärkeä kudosten ja solujen muodostumiseen. Elimistö pystyy valmistamaan sitä itse linolihaposta.
Gammalinoleenihaposta voi syntyä puutetta kun ihminen ikääntyy tai sairastuu.

Gammalinoleenihappoa sisältäviä öljyjä käytetään erityisesti anti-age -ihonhoitotuotteissa.
Gammalinoleenihaposta on suuri hyöty erilaisissa iho-ongelmissa, mm. kuiva iho, ekseema, tulehdukset, haavat ja ihottumat.

Öljyt, joissa on runsaasti välttämättömiä rasvahappoja (LA, ALA) vähentävät transepidermaalista kosteuden haihtumista (ihosta haihtuvan kosteuden määrä), parantavat kosteutta ja vahvistavat ihon suojaavaa toimintaa. 

On viitteitä siitä, että monet ihon ongelmat voivat johtua välttämättömien rasvahappojen puutteista.
Öljyt, jotka sisältävät paljon välttämättömiä rasvahappoja imeytyvät nopeasti ihoon ja voivat auttaa erilaisissa iho-ongelmissa (ihottuma, psoriasis, akne, kuiva- ja herkkä iho).
Öljyjä, joissa on runsaasti välttämättömiä rasvahappoja ovat helokki-, purasruoho-, hamppu-, ruusunmarja- ja auringonkukansiemenöljy. Näiden öljyjen säilyvyys on lyhyempi kuin muiden kasviöljyjen ja lisäämällä pienen määrän (0,5%) E-vitamiinia auttaa pidentämään öljyn säilyvyyttä.

 
KAIKKI KASVIÖLJYT OVAT PEHMENTÄVIÄ

Pehmentävät aineet pehmentävät ja tasoittavat ihoa, mikä parantaa ihon joustavuutta ja ulkonäköä. Jotkut öljyt ovat pehmentävämpiä kuin toiset,
joten on hyvä käyttää erilaisia ​​öljyjä tuotteissa.
Öljyt, joissa on runsaasti välttämättömiä rasvahappoja (omega 3 ja 6), ovat yleensä kuivempia ja vähemmän pehmentäviä (kuten hamppu-, ruusunmarja-, helokki- ja purasruohoöljy). Niitä voidaan sekoittaa pehmentävämpiin öljyihin, kuten avokado-, jojoba-, makadamia-, aprikoosi- ja persikansiemenöljyihin.

 

KUIVAT ÖLJYT:
viinirypäleensiemenöljy 
granaattiomenansiemenöljy
vadelmansiemenöljy
purasruohoöljy
hamppuöljy
jojobaöljy
tyrniöljy
helokkiöljy
ruusunmarjaöljy
mustaherukkaöljy
karpaloöljy


ÖLJYJEN JA RASVOJEN KOMEDOGEENINEN ASTEIKKO

Komedogeeninen (huokosia tukkiva) asteikko on suuntaa antava siitä kuinka todennäköistä on, että öljy tai rasva (voi) tukkii huokosia. Suositeltavaa on, että kaikki, jotka ovat alttiita aknen puhkeamiselle ja mustapäille, tulisi välttää erittäin komedogeenisia öljyjä, koska ne todennäköisesti aiheuttavat toistuvia akne ongelmia. 

Komedogeenisessa asteikossa käytetään arvoja 0–5
0 - ei tuki huokosia ollenkaan
1 - erittäin pieni todennäköisyys 
2 - kohtalaisen pieni todennäköisyys
3 - kohtalainen todennäköisyys
4 - melko suuri todennäköisyys
5 - suuri todennäköisyys 


Jokainen iho on kuitenkin yksilöllinen, eikä voida varmasti sanoa, että öljy, jonka komedogeeninen arvo on esim. 0 ei tuki kenenkään ihoa.
Öljyn käyttäytymiseen iholla vaikuttaa myös ihon oma bakteerikanta. Omalle iholle parhaiten sopivan öljyn löytää kokeilemalla. Jos iho on rasvainen tai epäpuhdas, on hyvä aloittaa öljyistä joiden komedogeeninen arvo on pieni (0-2).

 
KASVIÖLJYJEN KÄYTTÖ IHONHOIDOSSA

Kanta- tai kasviöljyt ovat välttämättömiä monissa tuotteissa, ja niitä käytetään, koska ne:
• ovat pehmentäviä - pehmentävät ja tasoittavat ihoa
• suojaavat ihoa
• estävät kosteuden haihtumista iholta
• toimittavat iholle välttämättömiä rasvahappoja ja vitamiineja
• jotkut ovat myös okklusiiveja. Ne muodostavat ohuen kerroksen ihon pinnalle suojaamaan sitä, samalla kun iho hengittää luonnollisesti.
• toimivat kantoöljyinä ja tunkeutumisen parantajina - ne auttavat ihoa absorboimaan muita aktiivisia aineosia, kuten eteerisiä öljyjä ja tehokkaita aktiivisia aineosia.

Kasviöljyillä on erilaisia ominaisuuksia riippuen rasvahappojen koostumuksesta, ravintoaineista ja vitamiineista.
Kasviöljyt sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja ja välttämättömiä rasvahappoja, jotka auttavat ihoa toimimaan optimaalisesti ja parantavat sen kuntoa ja ulkonäköä. 

Ihonhoidossa suositellaan käytettäväksi öljyjä joissa on korkea linolihappopitoisuus, mutta pienempi öljyhappopitoituus.

On hyödyllistä ajatella, että öljyt tarjoavan ruokaa iholle.
Ne imeytyvät ihoon ja tarjoavat vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja rasvahappoja ravitsemaan ihosoluja.
Ne edistävät ihon terveellistä toimintaa, parempaa verenkiertoa ja elinvoimaa.

Jotkut öljyt tunnetaan okklusiivisina. Ne muodostavat ohuen kerroksen ihon pinnalle suojaamaan sitä, samalla kun iho hengittää luonnollisesti.
Tämä kerros estää ihon läpi tapahtuvan veden haihtumisen (transepidermaalisen kosteuden haihtuminen,TEWL) ja auttaa pitämään ihon joustavana, pehmeänä sekä kosteutettuna.
Jojobaöljy on paras okklusiivinen kasviöljy. Muita öljyjä, joilla on samoja ominaisuuksia, ovat seesami-, makadamia- ja avokadoöljy.
 

LÄMPÖHERKÄT ÖLJYT:

* Vältä kuumentamista, jos mahdollista
* Lisää öljyt sen jälkeen kun olet lämmittänyt muut öljyt tai lisää jäähdytysvaiheessa (vaihe 3).

PUNAISELLA MERKITYT ÖLJYT OVAT LÄMPÖHERKIMPIÄ.
 

Aprikoosinkiviöljy 
Purasruohoöljy 
Parsakaalinsiemenöljy
Kamelinaöljy 
Helokkiöljy 
Viinirypäleensiemenöljy 
Hampunsiemenöljy 
Granaattiomenansiemenöljy
Kurpitsansiemenöljy 
Ruusunmarjaöljy 
Seesamöljy 
Auringonkukkaöljy 
Manteliöljy 
Tamanuöljy 
Saksanpähkinäöljy

 

VOIT ( RASVAT )

Monia upeita rasvoja voi käyttää ihonhoitotuotteissa. Muutamana esimerkkinä mainittakoon mangovoi, sheavoi ja kaakaovoi.

Voit ovat peräisin siemenistä tai pavuista
• ovat tasalaatuisia
• ovat täyteläisiä ja kermaisia
• ovat okklusiivisia
• sisältävät runsaasti antioksidantteja ja välttämättömiä rasvahappoja
• lisää tuotteisiin pehmentäviä, kosteuttavia ja suojaavia ominaisuuksia.

Niiden rakenne vaihtelee: kaakaovoi on kovaa rasvaa, shea- ja mangovoit ovat pehmeitä rasvoja.

 
VAHAT

Vahat muuttavat nestemäisen öljyn kiinteäksi tai puolikiinteäksi tuotteeksi ja niitä käytetään usein balsamien luomiseen.
Vahat ovat okklusiivisia, mikä tarkoittaa, että ne muodostavat iholle suojaesteen suojaamaan sitä ja estämään transepidermaalisen vedenhaihtumisen
ja auttavat pitämään ihon joustavana, pehmeänä sekä kosteutettuna.
Voit käyttää monia erityyppisiä vahoja, kuten:
• Mehiläisvaha
• Jojobavaha
• Mantelivaha
• Candelilla-vaha

Koska vahat voivat muodostaa iholle melko raskaan suojan, on parasta käyttää niitä säästeliäästi kasvojen ihonhoitotuotteissa.
Parhaiten ne soveltuvat erikoishoitobalsameihin ja huulivoiteisiin.