Kotikosmetiikan valmistus

 

kotikoskosmetiikka

 

IHONHOITOTUOTTEET

Voit valmistaa useita erityyppisiä luonnonmukaisia ihonhoitotuotteita, ja on tärkeää ymmärtää niiden väliset erot.
Kolme päätyyppiä ovat:
• Öljypohjaiset vedettömät tuotteet (tuotteet, jotka eivät sisällä vettä, kuten öljypohjaiset balsamit ja voit)
• Vesipohjaiset tuotteet (kasvovedet ja -suihkeet)
• Emulsiot (sisältävät sekä öljyä että vettä, esim. Voiteet ja emulsiot/lotionit).
Tärkeintä on muistaa, että öljy ja vesi eivät luonnollisesti sekoitu toisiinsa.
Joten öljypohjaisten, vedettömien tuotteiden on sisällettävä vain öljyliukoisia ainesosia ja
vesipohjaiset tuotteet saa sisältää vain vesiliukoisia ainesosia.

Kaksi poikkeusta:

1. Vesipohjaiset tuotteet voivat sisältää pieniä määriä öljyä, kuten eteerisiä öljyjä,
jos käytetään liuotinta tai jos tuotetta ravistetaan voimakkaasti ennen käyttöä.
2. Öljy ja vesi voidaan sekoittaa toisiinsa emulsion muodostamiseksi.
Tämä vaatii emulgaattorin käyttöä öljyn ja vede sekoittumisen auttamiseksi.
Esimerkkejä emulsioista ovat kosteusvoiteet ja kosteusemulsiot/-lotionit.

 

VOITEIDEN PERUSKOOSTUMUS

1.ÖLJYÄ VEDESSÄ –EMULSIO (O/W)
• Öljypisarat ovat liuenneet veteen
• o/w oil in water
• Kevyemmät voiteet ja kaikki maidot

2. VETTÄ ÖLJYSSÄ –EMULSIO (W/O)
• Vesipisarat ovat liuenneet öljyyn 
• w/o water in oil
• Rasvaisemmat yö-ja hoitovoiteet

 

MIKÄ ERO ON VOITEILLA JA EMULSIOILLE / LOTIONEILLA

Voiteet ja emulsiot sisältävät samat ainesosat ja valmistetaan samalla tavalla. 
Erot ovat (1) vesifaasin koko, (2) öljyfaasin koko ja (3) käytetyn emulgaattorin määrä.
Emulsiossa on suurempi vesifaasi (noin 70-80%) ja pienempi öljyfaasi, mikä tekee tuotteesta ohuemman.
Ne sisältävät myös vähemmän emulgaattoreita, koska niillä on pienempi öljyfaasi.
Emulsiot on hyvä säilyttää pumppuannostelija pulloissa.

Voiteella on pienempi vesifaasi (noin 60 - 70%) ja suurempi öljyfaasi (sisältää yleensä myös voita), mikä tekee tuotteesta paksumman.
Ne sisältävät myös enemmän emulgointiaineita, koska ne sisältävät suuremman öljyfaasin. Voiteita voidaan varastoida pumppupulloihin tai purkkeihin.

Kun voiteissa käytetään vettä, on todella tärkeää käyttää laaja-alaista säilöntäainetta tuotteen suojelemiseksi bakteereja ja mikrobikontaminaatioita vastaan.
Suosittelemme, että käytät säilöntäainetta. Jos et halua, suosittelemme, että säilytät voiteen jääkaapissa ja käytät sen viikon sisällä.

HOX: yleinen väärinkäsitys on, että greipinsiemenöljy toimii tehokkaasti luonnollisena säilöntäaineena.
Se voi pidentää tuotteen säilyvyyttä hiukan, mutta se ei tarjoa riittävän laajaa suojaa bakteereilta ja sieniltä.
Bakteerit, jotka voivat kasvaa voiteissa, eivät usein ole näkyvissä, joten vaikka voide saattaa näyttää hyvältä, voi se sisältää epäpuhtautta.

 

VOITEEN JA EMULSION VALMISTUKSEN KOLME VAIHETTA

Voiteen ja emulsion valmistuksessa on kolme vaihetta. Öljyfaasi, vesifaasi ja jäähdytysvaihe.
Nämä yhdistetään toisiinsa voiteen tai emulsion tuottamiseksi.

1. Öljyfaasi (yleensä 20 - 35% reseptistä)
Öljyfaasi sisältää öljyliukoisia ainesosia, kuten:
• Kasviöljyjt
• Rasvat (mm. kaakaovoi / sheavoi)
• Emulgaattori (tavallisesti 25% öljyliukoisista ainesosista)
• (setyylialkoholi/setearyylialkoholi/glyseryl stearaatti)

2. Vesifaasi (yleensä 60-80% reseptistä)
Vesifaasi sisältää vesiliukoisia aineosia, kuten:
• Tislattu / deionisoitu vesi / hydrolaatti (kasvi/kukkavesi)
• Aloe Vera
• Glyseriini
• Ksantaanikumi

3. Jäähdytysvaihe (yleensä 1-5% resepistä)
Jäähdytysvaihe sisältää lämpöherkkiä aineosia, kuten:
• Eteeriset öljyt
• E-vitamiini (antioksidantti)
• Säilöntäaine
• Aktiiviset aineet ja uutteet


KOSTEUSVOITEEN JA -EMULSION VALMISTUKSEEN TARVITTAVAT AINEET:

Pehmentävät aineet - tasoittavat, pehmentävät ja kosteuttavat ihoa, esimerkiksi kasviöljyt
Okklusiiviset - suoja, joka estää kosteuden haihtumisen ihosta, esimerkiksi sheavoi
Kosteuttavat aineet - houkuttelevat vettä ihoon, esimerkiksi glyseriini
Emulgaattori - öljyn ja veden yhdistämiseksi
Sakeutusaine ja stabilointiaine - esim. setyylialkoholi/setearyylialkoholi (käytetään öljyfaasissa) tai ksantaanikumi (käytetään vesifaasissa)
Säilöntäaine - tappaa mikro-organismit ja bakteerit ja estää sienen, homeen ja hiivan kasvua, esim. Preservative Eco
Antioksidantti - suojaa hapettumiselta, jos käytetään öljyjä, joilla on lyhyt varastointiaika, esim. E-vitamiini.

ÖLJYFAASIN AINESOSAT

Kasviöljyt - Voit valita ihotyypillesi  / voiteen käyttötarkoitukseen sopivan öljyn.
Kasviöljyt ovat pehmentäviä aineita, jotka pehmentävät ja tasoittavat ihoa ja parantavat ihon joustavuutta sekä ulkonäköä.

Rasvat (voit) - ovat todella pehmentäviä ja antavat lisää pehmeyttä kuivalle iholle.
Voiteessa tai emulsioissa niitä käytetään yleensä 5-15% reseptin määrästä. Ne tekevät voiteesta tai emulsiosta hieman paksumman.
Rasvat ovat okklusiiveja, mikä tarkoittaa, että ne muodostavat ohuen kalvon ihon pinnalle suojaamaan sitä, antaen samalla ihon hengittää luonnollisesti.

Emulgointiaineet - ovat välttämättömiä voiteiden ja kosteusemulsioiden valmistukseen; ne sitovat öljy- ja vesifaasin yhteen.
Emulgointiaineet sisältävät hydrofiilisen elementin (vesihakuinen) ja lipofiilisen elementin (öljyäöljyhakuinen).
Tämä tarkoittaa, että ne houkuttelevat sekä öljyä että vettä, sitoen ne toisiinsa, muodostaen stabiilin seoksen.
Emulgointiaineet johdetaan usein luonnollisista ainesosista (esimerkiksi kookosöljystä, palmuöljystä, oliiviöljystä jne.).
Emulgoiva vaha on hyvin erilainen kuin mehiläisvaha, ja mehiläisvaha ei ole sopiva korvike.

Emulgoivaa vahaa käytetään yleensä 25%:a öljyliukoisten aineosien faasista.
Emulgoivan vahan käyttäminen keskimäärin 4–5% resepistä tuottaa kevyemmän voiteen ja 6–8% täyteläisemmän voiteen.


VESIFAASIN AINESOSAT

Vesi - on tärkeää olla käyttämättä vesijohtovettä, koska se lyhentää tuotteesi säilyvyyttä huomattavasti. Paras on deionisoitu tai tislattu vesi.
Tislattu vesi - monet epäpuhtauksista ​​on poistettu tislaamalla. Tislaus sisältää veden kiehumisen ja sitten höyryn kondensoinnin astiaan,
mikä tarkoittaa, että ei ole metalleja, suoloja ja epäpuhtauksia, kuten bakteereja ja viruksia. 
Deionisoitu vesi - on suodatettu mineraali-ionien poistamiseksi, jolloin saadaan erittäin puhdasta vettä, joka on samanlainen kuin tislattu vesi. 

Vaihtoehtoja veden käyttöön ovat:
Kukkavesi / hydrolaatit / hydrosolit - nämä ovat luonnollisia sivutuotteita eteeristen öljyjen tuotannossa.

Yrttivalmisteet
Tuore tai kuivattu yrtti pidetään vastakeitetyssä vedessä noin 10 - 20 minuutin ajan, sitten seos suodatetaan,
kasviaine heitetään pois ja nestettä (yrtti-infuusio) käytetään veden sijasta reseptissä.
Voit käyttää infuusion tekemiseen teekannua tai pyrex-kannua. Jos käytät pyrex-kannua, on hyvä laittaa kansi päälle (voit käyttää lautasta).
Sopiva annostus on:
100 ml kiehuvaavettä, 1 tl yrttiä. 
Tuotteet joissa on käytetty yrtti-infuusiota, säilyvyysaika on yleensä lyhyempi. Joskus suositellaan käyttää säilöntäainetta hieman enemmän.

Aloe Vera -  Aloe vera on rauhoittava, viilentävä ja anti-inflammatorinen. Sitä on saatavana tiivistettynä jauheena, joka liuotetaan veteen, ja myös käyttövalmiina nesteenä. 

Glyseriini -  kosteuttava aine, joka tarkoittaa, että se houkuttelee vettä ja sitoo sen ihoon. Kosteuttavat aineet toimivat yhdessä pehmentävien ja okkluusioaineiden kanssa pitäen ihoa kosteana. Glyseriini on vesiliukoinen, makea ja tahmea aine, minkä vuoksi sitä käytetään vain pieni määrä.

Ksantaanikumi - tätä vesiliukoista ainesosaa käytetään sakeutusaineena ja stabilointiaineena auttamaan emulsion vakauttamisessa ja estäen erottumista.
Se on erityisen hyödyllinen voiteissa, joissa käytetään pienempää määrää emulgointiainetta.
Ksantaanikumia käytetään yleisesti elintarviketeollisuudessa esimerkiksi kastikkeissa ja jäätelöissä.

JÄÄHDYTYSVAIHEEN AINESOSAT

Ne lisätään, kun voide on jäähtynyt, koska kuumuus voi vaurioittaa näiden aineosien ominaisuuksia.

E-vitamiini - voit käyttää luonnollista tai synteettistä E-vitamiinia.
Kun kasviöljyt ovat alttiina ilmalle, ne käynnistävät luonnollisen hajoamisprosessin eli hapettumisen.
Öljyt, joissa on runsaasti välttämättömiä rasvahappoja, kuten helokkiöljy, purasruohoöljy ja hamppuöljy, hapettuvat paljon nopeammin kuin muut kasviöljyt.
Antioksidantin lisääminen hidastaa tätä prosessia, pidentäen tuotteiden säilyvyyttä. 0,5% E-vitamiinia riittää pidentämään tuotteiden ikää.

Rosmariiniuute - tämä on myös antioksidantti ja sitä voidaan käyttää E-vitamiinin sijasta tai lisäksi. Sitä käytetään yleensä hyvin pieni määrä, esimerkiksi 0,1%.

Säilöntäaineet - kuten edellä mainittiin, käytettäessä tuotteessa vettä on välttämätöntä lisätä säilöntäainetta.
Käytä valmistajan ohjeiden mukaan - suurin osa lisätään jäähdytysvaiheeseen, mutta osa lisätään vesivaiheeseen. 

Eteeriset öljyt - näitä lisätään jäähdytysvaiheessa, jotta ne eivät haihdu. Eteeriset öljyt ovat erittäin voimakkaita, joten ne ovat jo pieninä määrinä erittäin tehokkaita. 
Tarkista aina vasta-aiheet ja lue eteerisen öljyn turvallisuus- ja varastointitiedot ennen käyttöä.